Vesi ja kodinkoneet

Veden kovuus on useimmin kysytty veden laatutieto, koska pesukoneiden käyttöohjeissa puhutaan veden kovuudesta ja mahdollisesta tarpeesta lisätä pehmennysainetta pesuveteen. Lisäksi laitteiden käyttöohjeissa voidaan puhua kalkkisaostumista.

Veden kokonaiskovuus määritellään yleensä kalsium- ja magnesiumpitoisuuksien summana. Se ilmaistaan joko saksalaisina kovuusasteina °dH tai SI-järjestelmän mukaan millimooleina litrassa kalsiumkarbonaatiksi laskettuna. Vastaavuus on 1 °dH = 0,178 mmol/l. Jos vesi on kovaa, lämmönvaihtimiin ja muihin vettä lämmittäviin laitteisiin muodostuu ns. kattilakiveä, joka heikentää lämmön siirtoa. Kova vesi haittaa myös pyykin pesua heikentämällä pesuaineiden tehoa.

Veden kovuusasteikko:

0 – 2,1 °dH hyvin pehmeä
2,1 – 4,9 °dH pehmeä
4,9 – 9,8 °dH keskikova
9,8 – 21 °dH kova
yli 21 °dH hyvin kova

Kempeleen veden käyttö ei edellytä pehmennyssuolan käyttöä astianpesukoneessa.

Kalkkia muodostuu kodinkoneisiin etenkin kovasta vedestä, mutta myös pehmeästä vedestä ajan myötä. Kodinkoneiden saostumien poistoon löytyy tuotteita elintarvikeliikkeistä.

Noudata valmistajan ohjeita kodinkoneidesi puhdistamisesta.